>Wijnbedrijf Tbilvino

>Wijnbedrijf Telavi Wine CellarWijnbedrijf Tbilvino
www.tbilvino.ge

1. Tsinandali, Appellation controlée, een witte, droge wijn

Druivensoort: deze witte wijn wordt bereid van twee druivensoorten: 85% Rkatsiteli en 15% Mtsvane, die verbouwd worden in het wijngebied Kachetië, district Telavi en Kvarelië.
Rijping: na een rijpingsproces in kleine eikenhouten vaten wordt de wijn gebotteld.
Kleur: de wijn heeft een lichtgele rietkleur, van een briljante helderheid.
Geur: de geur doet denken aan eucalyptus.
Smaak: de smaak heeft een fruitig bouquet, het is een milde, fijne smaak.
Alcohol: het alcohol percentage is 12% vol.

2. Saperavi, een rode, droge wijn

Druivensoort: deze wijn wordt bereid van de Saperavi-druif, die verbouwd wordt in de landstreek Kachetië.
Geur/smaak: een extractvolle wijn met een karakteristiek bouquet. De smaak is harmonieus en vol.
Alcohol: het alcohol percentage is 12% vol.

3. Khvanchkara, Appellation controlée, een rode, natuurlijk semi-zoete wijn

Dit is misschien de bekendste semi-zoete Georgische wijn.
De wijn is traditioneel gegist met wilde gist die het wijnbedrijf heeft ontwikkeld om een uniek gistingssmaak aan de wijn te geven. De gisting gebeurt in open eikenhouten vaten van speciaal hout die ervoor zorgen dat de druivenschillen zinken tijdens het gistingsproces. Op de juiste tijd wordt de wijn gescheiden van de schillen en alleen de most die vrij komt wordt afgevoerd en gebruikt voor deze exclusieve wijn.
De wijn wordt vervolgens gekoeld en er wordt SO2 toegevoegd om de gisting te stoppen en om ervoor te zorgen dat het vereiste suikergehalte gehandhaafd blijft.
Druiven: het druivenras Alexandreuli/Mujureteli wordt verbouwd in het district Ambrolauri van de regio Racha in West Georgië.
Kleur: de wijn is mooi rood en is tamelijk rijk aan suiker, wat te zien is als de wijn in het glas wordt rondgedraaid.
Neus: de neus vertoont een karakter van licht gekruide kersen en er verschijnt iets van een vleugje wilde gist wanneer de wijn wordt uitgeschonken.
Smaak: de smaak is zacht, deze vertoont krachtig, zuiver fruit en de delicate structuur van tannine.
De rijke zoete fruitsmaak die wordt gecompleteerd door een vleugje eikenhout, ontwikkelen zich tijdens het gistings- en rijpingsproces. Het eindproduct is zoeter dan andere rode wijnen. Een wijn met een uitgebalanceerde fruit- en zuursmaak, die lang blijft hangen tegen het gehemelte.
Rijping: gedurende het verouderingsproces veredelt het fruitaroma van de wijn en krijgt meer een kruidige smaak waarvan de restsuiker steeds beter tot zijn recht komt.
Prijzen: deze wijn kreeg vijf gouden, vier zilveren en twee bronzen medailles in Rusland, Kazachstan en Georgië.
Alcohol: het alcohol percentage bedraagt 11,5% vol.Wijnbedrijf Telavi Wine Cellar
www.tewincel.com

1. Tsinandali, Appellation controlée, een droge, witte wijn

De Tsinandali is een lichte, enigszins groene wijn waarvan de druiven een perfecte rijping ondergingen onder invloed van een gematigd landklimaat. De druiven worden handmatig geplukt op het hoogtepunt van hun rijpheid. Stelen en blaadjes worden zorgvuldig verwijderd. Alleen het sap van de eerste persing wordt gebruikt.
Voor de fermentatie wordt er gebruik gemaakt van roestvrijstalen tanks met een gecontroleerde temperatuur.
Verdere rijping geschiedt in kleine Franse eikenhouten vaten.
Druivensoort: deze Tsinandali is het eindresultaat van geselecteerde, oorspronkelijke Georgische wijndruiven:
Rkatsiteli 80% en Mtsvane 20%.
Geur/smaak: de wijn is elegant, complex en rond op de tong.
Het bouquet heeft een vleugje eikenhout en kenmerkt zich door de geur van tropisch fruit.
Serveren: deze wijn smaakt perfect bij salades, gegrilde vis, zeevruchten en gevogelte.
Alcohol: het alcohol percentage voor het jaar 2002 is 12,5% vol. Voor het jaar 2004 is dit 14% vol.

2. Tvishi, Appellation d'origine controlée

Druivensoort: 100% Tsolikauri.
Oorsprong: Tvishi is een beschermde benaming in de regio Lechkhumi.
Klimaat: een mild landklimaat.
Grondsoort:
kalksteen met carbonaat.
Type wijn: een witte, half-zoete wijn.
Wijnbereiding: de druiven worden voorzichtig geplukt en in manden gedaan wanneer de druiven op het hoogtepunt zijn van het rijpingsproces.De druiven worden voorzichtig geperst met een pneumatische pers.
Alleen het zuivere sap dat vrij komt wordt gebruikt voor verdere vergisting. Het gistingsproces gebeurt in roestvrij stalen tanks onder gecontroleerde temperatuur.
Als het vergiste sap een optimale balans heeft bereikt wat betreft de suiker- en zuurgraad, wordt de vergisting gestopt door afkoeling. Het stoppen van het proces gebeurt met de bedoeling om de natuurlijke zoetheid en de frisheid van de wijn te handhaven.
Proefnotities: De wijn is wonderlijk licht stro-kleurig met een groene weerspiegeling.
Het aroma behoudt zijn jeugdige levendigheid van kweeperen, ananas en mint. De prettige combinatie van zoet en zuur in de lange afdronk bevestigt nog eens het bloemige en fruitige aroma.
Serveren: deze wijn kan goed worden gebruikt als aperitief, bij zoete gerechten en fijne paté. Serveren op een temperatuur tussen de 8 en 10 graden.

Alcohol: het alcohol percentage bedraagt 10,5% vol.

3. Satrapezo: Ice wine

De productie van deze wijn is gebaseerd op de ervaring van vele geslachten van wijnmakers die een voortdurende strijd hebben geleverd om goede wijnen te verbeteren en nu is er een geheel nieuw product tot stand gekomen, in samenwerking met West-Europese vinologen.
Zie een wijn als het product van een cultuur, die de ziel in zich draagt van een eeuwenoude historie, van een specifiek land.
Zie Ice wine als een verbinding tussen twee culturen, de combinatie van de eigen ervaring en van moderne technologieën.
Deze eerste Georgische Ice wine wordt gemaakt in de landstreek Kachetië van Rkatsiteli-druiven, die voor de pluk nog enkele dagen zijn blootgesteld aan de vroege winterkoude van tenminste minus 8
°C. Door de vorst bevriest het water in de druiven en kristalliseert zich uit. De suiker en smaakstoffen vormen vervolgens een hoge geconcentreerde vloeistof met een aroma dat twee tot drie keer zoeter is dan sap van druiven die vóór de vorst werden geplukt. De volledig bevroren druiven worden voorzichtig en afzonderlijk geplukt. De druiven worden onmiddellijk geperst, waardoor puur sap wordt verkregen dat wordt gezuiverd en twee maanden lang gefermenteerd.
Door de bijzonder toegewijde vorm van productie en de uitstekende kwaliteit van de juice, behoort de Satrapezo tot de top van nieuwe merken van het wijnbedrijf Telavi Wine Cellar.
Druivensoort: Rkatsiteli
Geur/smaak: Ice wine heeft een intens aroma van zoete honing, peren, abrikozen, perzik, ananas en citrusfruit. Wanneer u de wijn in een glas laat ronddraaien zal de geur zich ontvouwen. De smaak doet denken aan frisse ananas, ze tintelt en blijft hangen in de mond, lang nadat u de wijn hebt gedronken. Deze Satrapezo is een harmonisch en exclusief product van hoge kwaliteit, geheel passend voor de Georgische wijnbouw. Het eindresultaat is een briljante wijn, glashelder en goudachtig van kleur, met een zilveren glinstering.
Proef de wijn op uw tong, in uw keel en vervolgens diep in uw ziel. Ervaar de emotie en beleef het moment, dat diep in uw geheugen zal blijven.
Oorsprong: Kachetië
Serveren: de Satrapezo wordt gewoonlijk licht gekoeld tot koud geserveerd bij fruit of een zoet dessert. Ook kunt u de wijn puur drinken, als dessert, aan het einde van de dag of zelfs voor het ontbijt. Serveren op 5 - 12
° C.
Alcohol: het alcohol percentage bedraagt 10% vol.

4. Mukuzani , Appellation d'origine controlée, een rode, droge wijn

De Saperavi-druiven waarvan deze wijn wordt gemaakt, worden handmatig geplukt als deze volledig gerijpt zijn.
Blaadjes en steeltjes worden zorgvuldig verwijderd en de druiven worden voorzichtig gekneusd. Twee dagen blijven de schilletjes in het sap, zodat de smaakt hiervan goed kan intrekken, waarna deze worden verwijderd.
De vergisting gebeurt in roestvrij stalen tanks, op een gecontroleerde temperatuur tussen de 25 en 28° C. Het totale proces wordt afgerond door de most acht maanden te laten rijpen in kleine eikenhouten Franse vaatjes, wat gevolgd wordt door rijping op fles, onder optimale omstandigheden.
Druivensoort: 100% Saperavi
Geur/smaak: deze Mukuzani is dieprood, complex en rijk. Met een aroma van zwarte bessen, pruimen, zwarte peper en vijgen is de smaak van de wijn complex te noemen. Dit leidt tot een afdronk, waarbij de zachte toon van het fruit lang blijft hangen.
Oorsprong: Mukuzani is een beschermde benaming voor Saperavi-druiven uit een beperkt gebied in Kachetië
Klimaat: een gematigd landklimaat
Grondsoort: niet te zware klei, vermengd met kleine steentjes
Serveren: bij o.a. gegrild vlees, lamsbout, stoofpotje en kaas. De Mukuzani serveren op een temperatuur van 16 - 18° C.
Alcohol: het alcohol percentage is 13,5%
.

5. Napareuli, Appellation d'origine controlée, een droge, donkerrode wijn

De druiven voor deze wijn worden handmatig geplukt terwijl bladeren en steeltjes zorgvuldig worden verwijderd. Alleen het sap van de eerste persing wordt gebruikt voor de bereiding van deze kwaliteitswijn.
De eerste gisting geschiedt in roestvrijstalen tanks onder een gecontroleerde temperatuur. Daarna blijft de jonge wijn negen maanden lang in kleine Franse eikenhouten vaatjes, voor een verdere rijping.
Druivensoort: 100% gemaakt van het druivenras Saperavi. De druiven zijn zorgvuldig geselecteerd en worden verbouwd in de landstreek Kachetië in het district Napareuli.
Geur/smaak: de geurige wijn heeft een krachtige fruitigheid, zowel in het delicate bouquet als in het aroma van zwarte bessen en rood fruit. De wijn bevat een hoog extract en hangt aan het glas.
De Napareuli heeft een plezierige zijdeachtige smaak, is rond op de tong. Bij de lange afdronk valt met name de finesse op van de genereuze smaak, verrassend fris.
Serveren: serveren bij gegrild vlees, stoofpotjes en kaas.
Alcohol: het alcoholpercentag is 12,5% vol. voor het jaar 2002. Voor het jaar 2004 is dit 14% vol.

6. Kondoli Saperavi, een droge, rode wijn

Deze wijn is gemaakt van Saperavi-druiven die afkomstig zijn uit speciaal geselecteerde wijngaarden, waar de druiven een zeer zorgvuldige behandeling ondergaan. De vergisting gebeurt in roestvrij stalen tanks, op een gecontroleerde temperatuur tussen de 23 en 28° C.
De wijn wordt twaalf maanden opgevoed in kleine Franse eikenhouten vaatjes. Hierna krijgt de wijn nog een rijping op fles, voordat deze op de markt komt.
Druivensoort: 100% Saperavi
Geur/smaak: de Saperavi is een volle wijn te noemen met een hoog extractgehalte. De kleur is dieprood. De geur vertoont een vleugje van zwarte peper, vanille, kruiden en bramen. De smaak is perfect uitgebalanceerd met een rijk aroma van zoet fruit en een opmerkelijke ondertoon van hout. De wijn is soepel en delicaat bij de afdronk.
Oorsprong: Kondoli-wijngaarden in Kachetië
Klimaat: een gematigd landklimaat
Grondsoort: klei met kleine steentjes
Serveren: Het is aan te bevelen de Saperavi te decanteren voordat deze wordt uitgeschonken. De Saperavi gaat goed samen met gegrild vlees, lamsschotel, stoofpotje en kaas.
Een geschikte temperatuur om de wijn te serveren is tussen de 16 - 18° C.
Alcohol: het alcoholpercentage is 13,5% vol.

7. Pirosmani

Druivensoort: 100 % Saperavi-druiven.
Oorsprong: wijngaarden in de Kacheti-regio.
Klimaat: een gematigd landklimaat.
Type wijn: een rode, half-droge tafelwijn.
Wijnbereiding: de druiven waarvan de Pirosmani gemaakt is, worden handmatig geplukt wanneer deze op het hoogtepunt zijn van het rijpingsproces. Na een zachte kneuzing van de druiven, worden deze voorzichtig geperst. Het gistingsproces gebeurt in roestvrij stalen tanks, onder een gecontroleerde temperatuur. Wanneer het vergiste sap de optimale balans heeft bereikt, wat betreft het suikergehalte en de zuurgraad, wordt de vergisting gestopt door afkoeling.
Het stoppen van het gistingsproces gebeurt met de bedoeling om de natuurlijke zoetheid en de Frisheid van de wijn te bewaren.

Proefnotities:
deze wijn heeft de donkerrode kleur van granaatappels, die neigt naar violet. De jonge wijn heeft het karakteristieke aroma van bramen.
De smaak is harmonieus en plezierig.
Serveren: Deze wijn gaat goed samen met gegrild en gerookt vlees, ook met kaas. Serveren op een temperatuur tussen de 8 en 12 graden.
Alcohol:het alcohol percentage bedraagt 12% vol.

8. Kindzmarauli, Appellation d'origine controlée, een half-zoete, rode wijn

De druiven worden handmatig geplukt als ze volledig gerijpt zijn. Blaadjes en steeltjes worden zorgvuldig verwijderd, waarna de druiven voorzichtig worden gekneusd.
Het zuivere sap dat wordt verkregen wordt vergist in roestvrij stalen tanks, op een gecontroleerde temperatuur tussen de 23 en 28° C. Als de most het optimale stadium heeft bereikt, waarin suiker en zuren in evenwicht zijn, wordt de vergisting gestopt door afkoeling.Deze koeling gebeurt om een natuurlijke zoetheid van de drank tot stand te brengen, die toch fris genoemd kan worden.
Jaar: 2005
Druivensoort:
100% Saperavi
Geur/smaak: de Kindzmarauli is een wonderbaarlijke, donkerrode, half-zoete wijn. Deze wijn is zijdeachtig en heeft een complexe smaak, die verandert terwijl hij wordt gedronken. In de volle smaak kan een keur aan smaken worden onderscheiden, zoals kersen, bramen en pruimen.
De pure en frisse verscheidenheid in de smaak eindigt in een zeer lange afdronk, die lang in het geheugen blijft.
Oorsprong: Kindzmarauli is een beschermde benaming in een klein gebied in de wijnstreek Kachetië
Klimaat: een gematigd landklimaat
Grondsoort: zandgrond met steentjes
Serveren: de Kindzamarauli is ook geschikt om als aperitief te worden gedronken. De wijn serveren op een temperatuur tussen de 8 en 12
° C.
Alcohol: het alcohol percentage bedraagt 11% vol.