Allerlei


Wijn proeven op 11 mei 2015 in Amsterdam

Een proeverij van wijnen uit Georgië en Armenië vindt plaats op maandag 11 mei 2015 in
Hotel Casa 400 te Amsterdam, van 13.00 – 18.00 uur

De proeverij wordt georganiseerd door het Centre for the Promotion of Imports from developing countries (C.B.I.). Tijdens deze proeverij zullen meer dan 100 wijnen uit deze twee landen te proeven zijn.

Deze proeverij is uitsluitend bedoeld voor de wijnhandel, pers, horeca, sommeliers en wijndocenten.

Wijnen uit de oudste wijnlanden ter wereld
Georgië wordt gezien als een van de oudste wijnlanden ter wereld met een wijnhistorie van meer dan 8.000 jaar. Het land is ruim anderhalf keer zo groot als Nederland en grenst in het westen aan de Zwarte Zee, in het noorden aan Rusland en in het zuiden aan Armenië en Turkije. De hoofdstad Tbilisi ligt in het zuidoosten op ongeveer dezelfde breedtegraad als Barcelona. De vele inheemse druivenrassen (525 in totaal) maken dat hier unieke wijnen worden gemaakt die het ontdekken meer dan waard zijn.

Armeense wijnen
In 2007 hebben archeologen in Armenië het oudste wijnbedrijf ter wereld ontdekt, dat gedateerd wordt op 4000 jaar voor Christus. Deze ontdekking heeft veel Armeniërs ertoe gezet te investeren in de wijnbouw in Armenië met bijzondere resultaten. Hoewel de winters in Armenië erg koud zijn, kan het bekendste rode druivenras van het land, “Areni”, hier uitstekend tegen en levert het indrukwekkende wijnen. Deze wijnen zijn voor de eerste keer in Nederland te proeven.

Van de volgende bedrijven uit Georgië zijn wijnen aanwezig

Besini (www.besiniwine.ge)
Corporation Georgian wine (CGW) (www.cgw.ge)
KTW (Kakhetian Traditional Wines) (www.ktw.ge)
Khareba (www.winerykhareba.com)
Kindzmarauli Corporation (www.kindzmaraulicorporation.com)
Koncho&co
Shumi (www.shumi.ge)
Tbilvino (www.tbilvino.com.ge)
Telavi Wine Cellar (Marani) (www.tewincel.com en marani.co)
Teliani Valley (www.telianivalley.com)

De meerderheid van deze producenten is nog op zoek naar een importeur in Nederland.

Van de volgende bedrijven uit Armenië zijn wijnen aanwezig

365wines (365wines.am)
Anush-1
Armenia wine (www.armeniawine.am)
Golden Grape Armas Maran (www.ArmAsWines.com)
Yerevan Champagne Factory (www. bestarmalco.com)
Tierras de Armenia
Maran (www. maran.am)

NB een aantal van de producenten uit Georgië is nog op zoek naar een importeur; alle producenten uit Armenië zijn nog op zoek naar een importeur in Nederland.

Adres: Hotel Casa 400, Eerste Ringdijkstraat 4, 1097 BC Amsterdam

Inschrijven voor de proeverij via formulier: klik hier.

Voor meer informatie kunt u contact opnemen met Ghislaine Melman van Melman Communications, Herenstraat 19, 2313 AD Leiden, Telefoon 071 – 572 42 02.
info@melman-communications.nl

Voor informatie over de verschillende wijnhuizen kunt u contact opnemen met Theo Jansen, CBI expert. Hij is aanwezig op de proeverij: jansenth.1@kpnmail.nl


Georgische wijnen vallen regelmatig in de prijzen. Op de International Wine and Spirit Competition (IWSC) 2013 in Londen bijvoorbeeld wonnen Georgische wijnen 13 medailles.

Medailles 2012 en 2013,
toegekend aan wijnen die zich bevinden in het assortiment van GeoDev

Wijnbedrijf Telavi Wine Cellar (Marani)
1. International Wines and Spirits Competition - UK
Silver Saperavi Marani 2010
  Saperavi-Cabernet 2010
  Mukuzani 2008
  Mukuzani 2009
  Napareuli 2008
  Saperavi Marani 2012
  Kindzmarauli 2011
  Kondoli Saperavi-Merlot 2009
  Kondoli Saperavi-Merlot 2010
  Kondoli Saperavi 2010 (outstanding)
Bronze Tsinandali 2011
  2. International Wine Challenge - UK
Bronze Saperavi Marani 2012
  Mukuzani 2009
  Kondoli Saperavi-Merlot 2010
  3. Decanter World Wine Award - UK
Silver Mukuzani 2008
Bronze Napareuli 2008
  Mukuzani 2009
  Mukuzani 2011
  Kinzmarauli 2011
  Saperavi Marani 2010
  Saperavi-Cabernet 2010
  Kondoli Saperavi-Merlot 2009
Wijnbedrijf Tbilvino
1. International Wines and Spirits Competition - UK
  Silver Rkatsiteli 2012
  Bronze Kindzmarauli 2012
  2. Decanter World Wine Award - UK
  Bronze Rkatsiteli 2012
  Saperavi 2012
Wijnbedrijf Khareba
3. Decanter World Wine Award - UK
  Bronze Mtsvane 2012
  Tsitska 2012
  Saperavi Fruity 2011
  4. Concours Mondial de Bruxelles
  Silver Rkatsiteli 2012
  Mtsvane 2011
  Mtsvane Monastry 2011
  Grand Gold Saperavi Premium 2010
  5. Citadelles France
  D'or Krakhuna 2011
  Saperavi Premium 2009
  6. Decanter Asia Wine Award
  Gold Mtsvane 2011
  Mtsvane Monastry 2011
  Silver Krakhuna 2011


Fascinerende aroma's uit het Oosten

Op de website van Sjakes.com Liquor & Wine is een blog gewijd aan Georgische wijn en een proeverij in het Haagse Hilton hotel eind mei 2013: Fascinerende aroma's uit het Oosten - Wijn uit Georgië door Han Sjakes.
In het verslag staat ook de link naar een korte video van CNN over de traditionele Georgische manier van wijnmaken Unearthing Georgia's wine heritage.

Klik hier voor de blog.

Zie verder ook site van Sjakes.com: www.sjakes.com

 

Tweede proeverij van Grootse wijnen, kleine importeurs

Drieënvijftig kleine zelfstandige importeurs organiseerden samen met Perswijn in 2010 hun eerste grote proeverij in Rotterdam. Dat was een succes. In twee dagen tijd bezochten bijna duizend liefhebbers en vakmensen de proeverij.
In 2011 werd voor de tweede keer een proeverij gehouden op zondag 17 en maandag 18 april 2011. Locatie was Showkas "De Arendshoeve" te Aalsmeerderbrug. Meer dan vijftig kleine importeurs - onder wie ook GeoDev BV - namen deel met ruim vijfhonderd wijnen uit verschillende landen en gebieden. Daarmee was deze proeverij met 1400 m2 de grootse wijnproeverij van Nederland.

Deze grote professionele wijnproeverij was opgezet via het sociale netwerk Linkedin, waar de Kleine Wijnimporteurs (KWI) een groep vormen. Meer dan 250 importeurs komen daar samen. Inmiddels is er ook een officiële vereniging, de Vereniging Kleine Wijnimporteurs - v.KWI.

De Kleine Wijnimporteurs bieden wijnliefhebbers en professionals iets bijzonders: ze werken met kleine producenten die veel aandacht besteden aan terroir, de speciale smaak van de regio. Door de kleine schaal van een KWI - meestal betreft het eenmanszaken met minder dan 50.000 flessen import - kan de importeur bovendien veel persoonlijke service leveren. De wijnen zijn uniek en niet op grote schaal verkrijgbaar. Het traject van wijngaard naar consument is kort. De meeste importeurs hebben zich gespecialiseerd in een land of een streek, waarin ze thuis zijn. Ze zijn allemaal anders, maar de passie en gedrevenheid is bij iedereen hetzelfde. Ideale wijnen voor wie voor een redelijke prijs een goede, typische wijn wil hebben.
Sommige van de vijftig importeurs richten zich op consumenten, andere op horeca en winkels of op beide.

Meer informatie
Linkedin Kleine Wijn Importeurs: www.linkedin.com/groups?home=&gid=2482558

Meet the wineproducers
Een aantal van de importeurs hadden hun wijnproducenten uitgenodigd. Zij hielden korte, informele sessies, waarin ze hun wijnen met de liefhebbers proefden en hun manier van wijnmaken toelichtten.


Restaurant Wollerich * schenkt Georgische wijn

Restaurant Wollerich (met één Michelin ster) heeft sinds juli 2010 zes Georgische wijnen opgenomen in zijn assortiment.
Adres:Heuvel 23, 5492 AC St. Oedenrode
www.wollerich.nl

 
Grootse wijnen, kleine importeurs

Op 11 en 12 april 2010 vond er een bijzonder wijnproef-evenement plaats in Zalencentrum Engels in het Groothandelsgebouw in Rotterdam. Het was de eerste Europese professionele wijnproeverij, opgezet via het sociale netwerk LinkedIn en georganiseerd door het tijdschrift Perswijn.
Tijdens het evenement lieten ruim vijftig kleine importeurs meer dan vijfhonderd wijnsoorten uit zeventien verschillende landen proeven aan consumenten en aan de vakhandel, horeca en pers.

Bij de Linkedin Groep Perswijn vormde zich een groep van honderdtwintig kleine wijnimporteurs die het plan opvatten voor een proeverij van speciaal hun wijnen. Samen staan zij sterk en verenigd kunnen zij hun geluid beter laten horen. Grote evenementen zijn voor kleine importeurs meestal geen haalbare kaart; nu werken ze samen.

De kleine wijnimporteurs (KWI) hebben wijnliefhebbers en professionals iets bijzonders te bieden. Ze werken met kleine producenten die veel aandacht besteden aan het terroir, om de smaak van de regio in de fles te krijgen. Door de kleine schaal van een KWI – meestal zijn het eenmanszaken met minder dan 75.000 flessen import – kan de importeur bovendien veel persoonlijke service leveren.

De wijnen zijn uniek en op beperkte schaal verkrijgbaar. Het traject van wijngaard naar consument is kort. Deze importeurs kennen hun leveranciers èn hun klanten vaak nog persoonlijk. De meeste importeurs hebben zich gespecialiseerd in een land of een streek, waarin ze thuis zijn. Ze zijn allemaal anders, de passie en gedrevenheid is bij iedereen hetzelfde.

Linkedin Kleine Wijn Importeurs: www.linkedin.com/groups?home=&gid=2482558

Prowein in Düsseldorf

Aan de Duitse wijnbeurs Prowein Messe in Düsseldorf in maart 2013 namen tien Georgische wijnexporteurs deel. Een groeiende belangstelling was duidelijk aanwezig, in het bijzonder voor de wijnen van Telavi Wine Cellar,Tbilvino en Chateau Mukhrani die in Nederland verkrijgbaar zijn.


Theo Jansen van GeoDev adviseert en begeleidt Georgische wijnbedrijven


Het C.B.I. - een agentschap van het Ministerie van Buitenlandse Zaken dat ontwikkelingslanden helpt om hun export naar de EU te verbeteren - zal een 7-tal Georgische wijnbedrijven van 2012 tot 2016 ondersteunen, o.a. met adviezen en onder begeleiding van Theo Jansen.
De geselecteerde bedrijven zijn: Khareba, Kindzmarauli Corporation, Chelti, Shumi, Teliani Valley, KTW en CGW..
Op de Duitse wijnbeurs Prowein Messe in Düsseldorf in maart 2013 hebben deze bedrijven zich onder de CBI-vlag gepresenteerd aan inkopers van de EU. De bedrijven waren geselecteerd op hun exportgeschiktheid. We hopen dat deze inspanning ertoe bijdraagt dat Georgische wijnen in meerdere landen een grotere bekendheid krijgen.
In 2013 worden ook vijf wijnbedrijven uit Armenië toegevoegd.


Artikel in Perswijn over Georgische wijn

In "Perswijn", het wijnmagazine voor liefhebbers en professionals, verscheen in
no 5 van augustus/september 2007 (jaargang 20) een artikel van vijf pagina's over Georgische wijn: "Georgië, nu of nooit" door René van Heusden.
Ons wijnimport bedrijf GeoDev BV in Oosterhout wordt daarin genoemd, alsmede andere Nederlandse importeurs van Georgische wijnen. Daarnaast is er een beschrijving van diverse soorten druiven en wijn.
Het artikel begint met een informatief gedeelte over het land Georgië, zijnde de bakermat van de wijnbouw, met aandacht voor recente gebeurtenissen, zoals de "Russische crisis" - de boycot van Rusland op de import van Georgische wijn.
Klik hier om het artikel te kunnen lezen in pdf formaat.

Internationale prijzen voor Georgische wijn


Het wijnbedrijf Telavi Wine Cellar heeft internationaal succes met een aantal van zijn wijnsoorten. Twee rode wijnen daarvan hebben wij in ons assortiment: Mukuzani en Napareuli.
Op het Concours Mondial de Bruxelles 2007, gehouden in Maastricht, kregen de Mukuzani 2004 en de Napareuli 2004 een zilveren medaille.
De Decanter World Wine Award 2007 te Londen gaf aan de Mukuzani 2004 een bronzen medaille en op de International Wine Challenge 2007 te Londen ontving Mukuzani 2004 een aanbeveling.

Op de Mundus Vini 2007, gehouden in september in Neustadt, Duitsland,
hebben twee Georgische wijnen van het wijnbedrijf Telavi Wine Cellar
een grote internationale prijs ontvangen uit handen van een internationale
jury. Deze wijnen werden gekozen uit maar liefst vijfduizend soorten wijn uit vijfendertig verschillende landen. De zilveren medaille ging naar de
Mukuzani 2004 (ons art.nr. MU04).
Het kwaliteits-zegel 'zeer goed' ging naar de Saperavi 2004 (ons art.nr. SA04).
De Kindzmarauli 2005 ontving van deze jury tachtig punten (ons art.nr. KI05),
net een punt te weinig voor het certificaat 'zeer goed'.

Aan de Belgian Wine Fair Megavino te Brussel van oktober 2007 deden zeven Georgische wijnbedrijven mee.
Twee soorten Georgische wijn staan op de "Top Wines Megavino 2007"-lijst van vijftien topwijnen uit diverse landen: Tamada Mtsvani 2004 van GWS en Mukuzani 2004 van Telavi Wine Cellar. Deze twee wijnen kregen het speciale certificaat van Megavino.


Artikel in De Telegraaf over Georgische wijn
In de bijlage TV-weekeinde van dagblad De Telegraaf verscheen een artikel over Georgische wijn, "Lands wijs, 's lands eer", door Felix Wilbrink (no 49,
2/3 december 2006), naar aanleiding van het grote evenement Eten & Genieten in de Jaarbeurs van Utrecht in december 2006.
Geodev stond op de beurs met een wijnproeverij en een verkoopstand van Georgische en Roemeense wijnen. In het artikel komt Theo Jansen aan het woord.
Klik hier om het artikel te kunnen lezen, in pdf formaat.Ontdek Georgië per CD-rom: "Discover Georgia"

24 uur lees-, kijk-, en luisterplezier.
Een digitale encyclopedie over Georgië, met onder meer:
historische hoogtepunten - personages - taal - cultuur - tradities - kunst - muziek - culinair. Hoewel iets verouderd, nog zeer interessant.

Van €.11,95 - voor € .5,95, inclusief verzendkosten (Niet geschikt voor 64 bitsversie van Windows).
Te verkrijgen bij: GeoDev BV, Weerdestein 79, 4901 CL Oosterhout (N.Br.) Bedrag overmaken op onze rekening bij de ING-Bank in Den Bosch, nr. 67.45.57.808 t.n.v. GeoDev BV in Oosterhout.


Boek: The Vine, Wine and the Georgians
Uitgegeven in 2004 in de Engelse, Franse, Russische en Georgische taal ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van wijnbedrijf GWS (zonder reclame).
Met vooral veel foto's van de antieke vondsten van wijnattributen, foto's van druivensoorten, de volledige lijst van de druivensoorten, hun herkomst en mate van beschikbaarheid.
Dit fraaie ingebonden boek heeft een beperkte oplage; formaat iets breder dan A4 met 213 pagina's.
Voor geïnteresseerden kunnen we een poging doen om een exemplaar te bemachtigen.

Prijs: 48 euro excl. verzendkosten vanuit Nederland.
Opgeven bij: GeoDev BV, Telefoon: 0162 - 450 897 - Fax: 0162 - 430 261
E-mail: jansenth.1@kpnmail.nl

Zie ook de website Georgica, over Georgië en de Kaukasus http://home.unet.nl/georgica